Računalništvo in informatika

PROGRAM RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

Inženirji računalništva in informatike so ključni akterji v digitalnem svetu, saj prispevajo k razvoju in vzdrževanju tehnološke infrastrukture, ki podpira delovanje sodobne družbe.
Delo informatika obsega razvoj, vzdrževanje in optimizacijo računalniških sistemov ter aplikacij, ki se uporabljajo v različnih okoljih.

Informacijska tehnologija se hitro razvija in prinaša nenehne inovacije. Spremljanje najnovejših tehnoloških trendov je ključno, saj omogoča inženirjem, da ostanejo informirani o najnovejših orodjih, programskih jezikih, metodologijah razvoja in drugih inovacijah.

Če vas zanimajo novosti in želite slediti razvoju na tem področju, potem je ta poklic pravi za Vas.

NAZIV POKLICNE IZOBRAZBE:  INŽENIR/INŽENIRKA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE (VI/I. STOPNJA).

Trajane izobraževanja: redni študij traja dve leti, izredni študij pa dve leti in pol.

Kreditne točke: 120 kreditnih točk (KT).

ZNANJA IN USPOSOBLJENOSTI

Razvoj programske opreme: Inženir računalništva in informatike sodeluje pri oblikovanju, programiranju in razvoju programske opreme. To vključuje tako aplikacije za končne uporabnike kot tudi sistemske programe.

Načrtovanje sistemov: Inženirji na tem področju načrtujejo in razvijajo informacijske sisteme, ki so prilagojeni potrebam organizacij. To vključuje analizo zahtev, arhitekturo sistema in izbiro tehnologij.

Razvoj računalniških iger: Razvoj iger je proces, ki vključuje grafično oblikovanje, modeliranje in animacije, dizajn iger, poznavanje razvojnih orodij, kreativnost in inovativnost itd.

Razvoj aplikacij za virtualno in obogateno resničnost: Inženirji na tem področju povezujejo znanja tako iz tehničnih kot oblikovalskih področij, skupaj z razumevanjem uporabniških izkušenj v 3D prostorih.

Sistemski inženiring: Inženir je odgovoren za načrtovanje, vzpostavitev in vzdrževanje informacijskih sistemov. Skrbi za celotno infrastrukturo, od omrežja do strežnikov, varnosti in zagotavljanja učinkovitega delovanja sistemov.

Upravljanje omrežij: Inženirji skrbijo za vzpostavitev, vzdrževanje in varnost računalniških omrežij. To vključuje konfiguracijo usmerjevalnikov, stikal, požarnih zidov in drugih omrežnih komponent.

Skrb za varnost podatkov: Inženirji računalništva in informatike so odgovorni za zagotavljanje varnosti podatkov in informacij. To vključuje implementacijo varnostnih protokolov, šifriranje podatkov ter preprečevanje in zaznavanje morebitnih varnostnih groženj.

Sodelovanje v ekipah: Inženirji delajo v ekipah, zato so komunikacijske veščine in sposobnost sodelovanja ključne. Sodelovanje s sodelavci, vodji projektov in drugimi deležniki je pomembno za uspešno izvedbo projektov.

Reševanje težav: Inženirji računalništva in informatike se srečujejo s kompleksnimi izzivi in težavami pri razvoju in vzdrževanju sistemov. Zato je sposobnost reševanja težav in analitično razmišljanje pomembno za uspeh v tem poklicu.

Opis Predmetnik Vpis

20240207_164053923_iOS