Spoznavanje spletnih tehnologij na Erasmus+ mobilnosti v Torinu

Od 10. do 14. junija 2024 smo se s študenti programa Informatika udeležili kratkoročne mobilnosti Erasmus+ v Torinu. Naša skupina, sestavljena iz 12 študentov prvega in drugega letnika in 4 predavateljev, je sodelovala na interaktivnih delavnicah o spletnih tehnologijah. Glavni cilj mobilnosti je bil poglobiti strokovno znanje, spoznati dobre prakse in pridobiti nove izkušnje na področju spletnih tehnologij, zlasti JavaScript in React. Profesorji so se osredotočili zlasti na najnovejše trende v IT in dobre prakse v spletnem programiranju.
Torino, glavna prestolnica italijanske regije Piemont, je mesto bogate zgodovine, kulture in arhitekture. Torino, ki je znan po kraljevi dediščini, krasijo elegantne baročne zgradbe, široke ceste in očarljive kavarne. Znamenitosti kot so kraljeva palača Palazzo Reale, cerkev Superga, in muzej egipčanske umetnosti, privabljajo obiskovalce z vsega sveta. Poleg kulturne dediščine je Torino tudi sodobno mesto z živahno kulinarično sceno, prestižnimi trgovinami in inovativno industrijo. 1. dan: Naše potovanje se je začelo z jutranjo vožnjo iz Velenja v Torino. Kljub dolgi poti in prometnim zastojem smo prispeli varno in polni pričakovanj. Po prijavi v hotelu smo raziskali okolico in zvečer obiskali lokalni pub, kjer smo gledali nogometno tekmo Italije, uživali v brezalkoholni pijači ter prijetni družbi. 2. dan: Po okusnem zajtrku smo se odpravili na glavno postajo Porta Nuova, kjer nas je pričakala prijazna vodnica. Popeljala nas je čez čarobno mesto Torino, kjer smo občudovali čudovito italijansko kulturo, si ogledali ogromno prelepih stavb in obiskali prelepo okrašeno cerkev, polno fresk in pozlačenih kipov. Nato smo obiskali muzej radia in televizije RAI, kjer smo si lahko ogledali stare mikrofone, kamere, televizije, sete kjer so snemali televizijo in še več, nekaj teh kamer smo lahko tudi preizkusili in se pozabavali ob skoku v preteklost. Po ogledu smo imeli prosti čas za raziskovanje mesta in uživanje v lokalnih dobrotah. Zvečer smo se družili v prijetnem lokalu, kjer smo uživali v sproščenih pogovorih in lepo arhitekturo. 3. dan: Začeli smo z delavnicami v podjetju Escamotages, ki ponuja kakovostno informacijsko svetovanje, izobraževanje in tehnično podporo. Njihovo poslanstvo je narediti informatiko dostopno in razumljivo za vse, ne glede na starost ali predznanje. Ponujajo tečaje, delavnice, individualne učne ure in tehnično pomoč, pri čemer posebno pozornost namenjajo tudi starejšim in mladim uporabnikom. Ekipa je sestavljena iz strokovnjakov z različnih področij, ki skupaj delajo na tem, da olajšajo uporabo tehnologije in pomagajo strankam pri izkoriščanju digitalnih priložnosti. Poglobili smo naše znanje o Javascriptu in spletnem programiranju. Popoldne smo raziskovali skrite kotičke Torina. Nekateri smo obiskali stadion Allianz, dom moštva Juventus, kjer smo si ogledali slačilnice, novinarsko sobo, muzej ter seveda igrišče. Drugi so uživali v Royal Armory muzeju ki se nahaja v kraljevi palači in vključuje obsežno zbirko, ki sega od srednjega veka do 19. stoletja. Med najpomembnejšimi eksponati so bogato okrašeni oklepi, meči, sablje in strelno orožje, ki prikazujejo vojaško zgodovino in prestiž Savojske dinastije. Muzej je del Unescove svetovne dediščine in ponuja edinstven vpogled v vojaško zgodovino Evrope.

Zvečer smo obiskali pub z različnimi dobrotami, odlično atmosfero, veliko različnih barskih iger ter prijaznimi natakarji. 4. dan: V podjetju Escamotages smo aktivno sodelovali v interaktivno zasnovanih delavnicah iz programskega jezika Javascript in se spoznali tudi s svetom VR in AR. Raziskali smo različne zanimive možnosti uporabe te tehnologije. Nato smo odšli do Egipčanskega muzeja v Torinu, enega najpomembnejših muzejev staroegipčanske umetnosti. Med obiskom smo občudovali več kot 30.000 artefaktov, vključno z veličastnimi kipi faraonov, bogato okrašenimi mumijami in zlatimi okraski. Posebej nas je navdušila dvorana s papirusnimi zvitki, ki so razkrivali staroegipčanske zapise. Bili smo tudi navdušeni nad vso tehnologijo, ki jo muzej uporablja, od kratkih videov do prevoda besed in imen v egipčanski jezik. Obisk je bil izjemno poučen in navdihujoč, saj smo se poglobili v bogato kulturno dediščino starega Egipta. Po ogledu smo imeli prosti čas za raziskovanje mesta. Navdušeni nad ambientom puba iz preteklega večera, smo lokal ponovno obiskali igrali namizni nogomet ter ostale igre. 5. dan: Obiskali smo Avtomobilistični muzej, kjer smo občudovali starinske in moderne avtomobile, grand prix dirkalnike in formule. Ferrari je izstopal s svojo bogato dirkaško zgodovino. Muzej je imel ogromno interaktivnih prispevkov ter kratkih videov enih izmed najbolj legendarnih oblikovalcev avtomobilov. Imeli so tudi simulatorje vožnje z dirkalniki in avtomobili, ki smo jih občudovali. Posebno nas je navdušila razstava o Ayrtonu Senni, kjer smo lahko videli njegove dirkaške obleke, dirkalnike, čelade in še kaj bi se našlo.

Po koncu ogleda muzeja smo šli pogledati bližnji nakupovalni center. V njemu smo našli obilo trgovin večinoma nepoznanih, med temi je bil tudi Game Stop. Zvečer smo se zabavali ob igri bowlinga in biljarda. 6. dan: Po zadnjem zajtrku v hotelu smo se odpravili v Milano, ki nas je osupnil s svojo eleganco in prefinjenostjo. V središču mesta nas je očarala veličastna stolnica Duomo di Milano, ki je izjemen primer gotske arhitekture. Njena gradnja se je začela v 14. stoletju in trajala več stoletij, kar se odraža v zapletenih detajlih in umetelnosti. Uživali smo v živahnem urbanem vzdušju, prefinjeni modi in kulinaričnih dobrotah Milana. Vsak kotiček mesta je skrival svojo zgodbo, kar nas je še bolj navdušilo nad tem čudovitim mestom. Ne-kateri sošolci so obiskali tudi muzej Leonarda da Vincija, kjer so občudovali njegove izume, umetni-ne in interaktivne eksponate, ki prikazujejo njegovo genialnost. Muzej ponuja vpogled v življenje in delo tega renesančnega mojstra, kar nas je navdihnilo z občudovanjem njegovega prispevka k znano-sti in umetnosti. Po ogledu mesta smo se vrnili v hotel, kjer smo nekateri gledali uvodno tekmo EURO 2024, drugi pa igrali aktualno igro FC24. Mobilnost v Torinu je bila za nas nepozabna izkušnja. Naučili smo se obvladovati ključna orodja v spletnih tehnologijah, kot je Javascript, kar nam bo v prihodnjem delu zelo koristilo. Spoznali smo tudi številne dobre prakse in najnovejše trende v IT industriji, kar nas je navdihnilo za nadaljnje raziskovanje in učenje. Poleg strokovnega znanja smo pridobili tudi dragocene življenjske izkušnje, saj smo imeli priložnost sodelovati z mednarodnimi strokovnjaki in se povezovati z vrstniki iz različnih okolij. Torino nas je navdušil s svojo bogato zgodovino, kulturo in čudovito arhitekturo, kar je celotno izkušnjo naredilo še bolj posebno in nepozabno. Avtorja: Žan Hrastnik in Marcel Kukec, študenta 1. INF
torino-6 (002)