Izobraževalna Erasmus izkušnja v Torinu: Povezovanje tradicije in sodobnih tehnologij

S skupino 12 študentov programa informatika smo se med 9. 6. in 15. 6. 2024 udeležili Erasmus+ mobilnosti z nazivom »Interactive workshops on web technologies in Turin« v organizaciji partnerske organizacije Escamotages iz Torina. Z mobilnostjo smo poglobili znanja in poznavanje spletnih tehnologij ter odkrivali kulturne in tehnološke znamenitosti Torina in Milana.
V petih dneh polnih doživetij smo se najprej udeležili interaktivnih delavnic na temo spletnih ter AR in VR tehnologij, ki jih je gostila Escamotages. Ogledali smo si ključne turistične znamenitosti Torina, kot so RAI muzej, stadion in muzej Juventus, Egipčanski muzej ter Museo Nazionale dell'Automobile. V RAI muzeju smo spoznali razvoj italijanske televizije in medijev, kjer smo videli staro opremo in arhivske posnetke. Stadion in muzej Juventus sta bila vrhunec za športne navdušence, saj smo videli trofeje, dresove slavnih igralcev in se sprehodili po legendarni zelenici. Egipčanski muzej v Torinu, ki hrani eno najpomembnejših zbirk egipčanskih artefaktov na svetu, nas je popeljal v zgodovino starega Egipta. Videli smo številne starodavne mumije, sarkofage, ki so jih krasili bogati hieroglifi, in rokopise iz papirusa. Ogledali smo si tudi različne vsakdanje predmete, ki so jih uporabljali stari Egipčani. Museo Nazionale dell'Automobile nam je predstavil razvoj avtomobilizma skozi čas, od prvih prototipov do modernih športnih avtomobilov.

Zadnji dan mobilnosti smo obiskali Milano in občudovali veličastno stolnico Duomo di Milano, ki je simbol mesta. Sprehodili smo se po barvitih ulicah Milana, uživajoč v kombinaciji zgodovinskih in modernih zgradb ter živahnem mestnem vrvežu.

Nekaj poudarkov študentov: “Bilo mi je zelo všeč, dobil sem nov izkušnje in se veliko naučil” » V Torinu je bilo odlično, muzeji so bili res dobri.« »Nepozabna izkušnja!« Zapisala ekipa spremljevalcev Islam, Uroš, Tomaž in Robi
4f8415d0-ece6-4ca2-b904-f17cc198aa63 (1)