srssersssdgimvssmicdsd

Pasica_1920x350px42022
Pasica_1920x350px6_2022
previous arrow
next arrow

  • Domov
  • Novice
  • Na predstavitvi zgodbe o nagrajenem Hostlu Celica

Na predstavitvi zgodbe o nagrajenem Hostlu Celica

S študenti programa Gostinstvo in turizem smo 9. 11. 2021 obiskali Hostel Celica v Ljubljani. Vodnik nas je popeljal na območju Metelkove in nam predstavil zgradbe nekdanje vojašnice, ustanovljene že drugi polovici 19. stoletja v času Avstro-Ogrske in zgodbo o preobrazbi nekdanjega prostora represije do prostora svobodnega umetniškega izražanja.

Drugi del zanimivega vodenega ogleda je potekal po prostorih mednarodno priznanega in večkrat nagrajenega Hostla Celica, nekdanjega vojaškega zapora, kjer smo si ogledali slikovite prostore. Sprehodili smo se od gostinskih prostorov in sobe za meditacijo do za hostle zelo značilnih skupinskih ležišč ter unikatno opremljenih in poslikanih sob, ki imajo ohranjene originalne rešetke na oknih in vratih. Ko smo se po spustili v kletne prostore bivših zaporniških samic, smo doživeli tudi tesnobno vzdušje nekdanjega zaporniškega objekta.

Ogled območja hostla in Metelkove je bil poučna izkušnja, med katerim smo spoznali zanimive zgodbe iz slovenske novejše zgodovine. 

Marko Gams, predavatelj VSŠ

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Višja strokovna šola
Trg mladosti 3
3320 Velenje

03 89 60 642
vss@scv.si