srssersssdgimvssmicdsd

Pasica_1920x350px42022
Pasica_1920x350px6_2022
previous arrow
next arrow

Dan meroslovja 2022

20. maj je svetovni Dan meroslovja, ko se spominjamo podpisa Metrske konvencije leta 1875 v Parizu. S podpisom te mednarodne pogodbe je bil postavljen pomemben mejnik naše zgodovine. Takrat je bil ustanovljen mednarodni urad za uteži in mere v Parizu (BIPM), hkrati pa so bili vzpostavljeni osnovni pogoji za poenotenje merskih enot in mednarodno primerljivost merjenj.

Ob spominu na  Dan meroslovja je bila konferenca na Gospodarski zbornici Slovenije s temo Meroslovje v dobi digitalizacije, saj je digitalizacija ključna za razvoj slovenskega gospodarstva in družbe s ciljem zagotavljanja boljših delovnih pogojev, večje dodane vrednosti, boljše prilagodljivosti spremembam in večjih kompetenc podjetij ter zaposlenih. Udeležili smo se jo tudi predavatelji Višje strokovne šole.

Strokovna znanja in bogate izkušnje iz prakse so delili predavatelji iz sledečih tem:

  1. Simon Smolnikar, Vodja prodaje, RLS, merilna tehnika d.o.o. »Industrijsko meroslovje kot del strategije pametne tovarne v dobi digitalizacije«.
  2. Saša Sokolić, Direktor marketinga in prodaje, član uprave, Metronik d.o.o. »Digitalizacija kot orodje za izboljšanje procesov v farmacevtski proizvodnji«.
  3. Sonja Šmuc, vodja strateških projektov v Dewesoft d.o.o. in izvršna direktorica Blueberryja »Bluberry: nov standard v merilni industriji«.
  4. Goran BERVAR, Tehnični vodja, Alba d.o.o., »Digitalizacija kalibracijskih certifikatov in certifikatov o kontroli«.
  5. Andrej Biček, vodja razvoja, Domel d.o.o. »Meritve kot osnova na poti naprednih in digitalnih analitičnih tehnologij«.
  6. Damjan Krašovec, Sektor za fizikalna merjenja, Urad RS za meroslovje »Izzivi digitalizacije v zakonskem meroslovju«.

Vsi predavatelji so neglede na področje dela oziroma gospodarsko panogo poudarili, da digitalizacija danes ni več izbira, ampak je nuja, saj v globalnem gospodarstvu je jasno, da kdor ni hiter, odziven in prilagodljiv, zaostane. Digitalizacija torej pomeni nov razvojni izziv za slovensko gospodarstvo in hkrati tudi slovensko meroslovje.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Višja strokovna šola
Trg mladosti 3
3320 Velenje

03 89 60 642
vss@scv.si