S študenti 2. letnika programa gostinstvo in turizem smo na tridnevni ekskurziji na Madžarsko spoznavali turistično ponudbo in znamenitosti Blatnega jezera, Budimpešte z okolico in severa Madžarske. Prvi dan smo si ogledali počitniški kraj Tihany ob Blatnem jezeru. V Muzeju Balatona smo spoznali zgodovino in dediščino Blatnega jezera in okolice. Drugi dan je bil zelo pester, saj smo skozi vodena ogleda z lokalnim vodnikom spoznavali zgodovino, gastronomske posebnosti in glavne znamenitosti Budimpešte. Seznanili in posladkali smo se tudi z madžarskimi tradicionalnimi jedmi in sladicami kot so golaž, paprikaš, langaš in trdelnik (kurtoš ali »chimney cake«). Zadnji dan je bil namenjen etnografskim presežkom Madžarske. Ogledali smo si vasico Holloko na severu blizu meje s Slovaško z odlično ohranjeno podeželsko arhitekturo obdobja konca 19. in pričetka 20. stoletjem, vpisano na Unescov seznam kulturne dediščine. Še zlasti zanimivo je bilo raziskovanje vzorno obnovljenega gradu na strmi skali in virtualni prikaz zgodovine gradu. Sledil je ogled podeželske arhitekture in posebnosti madžarskih regij v muzeju na prostem pri mestecu Szentendre. Polni lepih vtisov in novih spoznanj smo v poznih večernih urah prispeli v Slovenijo.
Zapisala: Marko Gams in Ian Žvipelj, študent 2. GIT